Odnosi v družini

 
 

Odnosi v družini

 

Po Mariji k Jezusu

Devica Marija, kraljica in mati naših družin

V Mati v službi življenju po vzoru Device Marije

Obisk fatimske Kraljice miru v Sloveniji

Prikazovanja angela miru v Fatimi

Prikazovanja Device Marije v Fatimi

Prvi petki

Prve sobote

Nebesa so tudi za naju

Molite vsak dan rožni venec

Darujte žrtve v zadoščenje za grešnike

Češčenje Marijinega brezmadežnega Srca

Posvetitev družin Jezusovemu in Marijinemu Srcu

Posvetitev posameznikov, družin in župnij

Fatimska Marija uslišuje prošnje

Iz zdravih korenin zdravo drevo

Izpoved sestre karmeličanke

Kako sem postala hči Srca Jezusovega

Izročitev Marijini in Jezusovi ljubezni

Življenje iz vere, upanja in ljubezni

Pomen izročitve Marijinemu in Jezusovemu Srcu

Najino življenje po posvetitvi

Izkušnja_Božje ljubezni

Končno sva sklenila krščanski zakon

Vzdržno življenje pred sklenitvijo zakona

Družina pri molitvi in mašni daritvi

Urejeni medsebojni odnosi v družini

Otrok -  križ, ki prinaša blagoslov

Neurejene in razbite družine

Zvestoba do groba

Jezus drži svojo obljubo

Litanije Srca Jezusovega

Izročitev Jezusovemu Srcu

Odnosi v družini

 

Tedenske Vrtnice

Posvetitev in izročitev Jezusovem in Marijinem Srcu - Naslovnica

Vrtnice 2006 Vrtnice 2007 Vrtnice 2008 Vrtnice 2009

 

 

 

 

PET PRIDIG ZA 5 PRVIH SOBOT

 

 

 

Urejeni medsebojni odnosi v družini

 

Neki duhovnik takole popisuje življenje v domači družini: »Še preden sem se rodil, sem vdihaval molitvenega duha, kajti moj oče in mama sta vedno molila. V svojem življenju še nisem doživel dneva, da v domači družini ne bi opravljali skupne molitve.

Tako sem prepričan, da so molili tudi, ko mene še ni bilo. V takem okolju sem prijokal na svet. Ne spomnim se, da bi nas starši posebej uvajali v molitveno življenje in da bi glede tega imeli težave z nami. Odnosi v družini.

Otroci smo se naučili moliti in molitev sprejeli kot vrednoto, ko smo videli moliti starše in druge odrasle v družini. Stari oče je bil nekak 'družinski duhovnik', ki je molil naprej. Po njegovi smrti je vlogo družinskega molivca prevzel oče, in sedaj, ko tudi njega ni več, brat.

Otroci smo se po rožnem vencu vrstili za litanije. V enajstih letih nas je bilo toliko, da ves teden nismo prišli vsi na vrsto.Odnosi v družini.

Preden smo zvečer odšli k počitku, nas je stari oče drugega za drugim blagoslovil in nato smo po poti v sobe molili bolj zasebne molitve. Ko smo bili še majhni, smo ponavljali, kar smo slišali moliti odrasle, pozneje pa so te molitve postale bolj osebne. Odnosi v družini.

Spominjam se tudi, kako je stari oče, ko je bil že prileten in ni mogel več ne na polje ne na pašo, sedel pod staro lipo in ves popoldan so skozi njegove roke drsele jagode rožnega venca. Vse te slike in ti zgledi molitvenega življenja doma so se globoko vtisnili vame.«

Navedeno pričevanje duhovnika je lep zgled urejenih medsebojnih odnosov in zlasti odnosov do Boga. Posebno vlogo imajo ne le starši, ampak tudi stari starši.

Danes, ko so starši v službi, je vzgojni vpliv starih staršev še posebej pomemben. Najmočnejše naravno vzgojno sredstvo je dober zgled. Alberta Schweizerja so nekoč vprašali, kako najbolje vzgajamo otroke. Odgovoril je: »Poznamo tri metode. Prva: z zgledom. Druga: z zgledom. In tretja: z zgledom.«Odnosi v družini.

Temelj dobrega zgleda je življenje v nesebični ljubezni. Že v majhnem otroku se razodeva naravna težnja in potreba po ljubezni. Zato je tako pomembno, da starši otroka z ljubeznijo pričakujejo, z ljubeznijo sprejmejo, z ljubeznijo nanj mislijo, se o njem pogovarjajo in zanj skrbijo. Otrok vse to občuti in se temu primerno odziva. Tako že majhen otrok razodeva, in ta še prav posebno, kako človek ne more živeti brez ljubezni.Odnosi v družini.

Žal je v mnogih družinah veliko pomanjkanje ljubezni, zato so slabi zgledi na dnevnem redu.

Neko dekle je zapisalo: »Kako naj se odločim za zakon, ko imam doma tak slab zgled. Moj ata vedno zmerja mamo. Niti ene lepe besedi ji ne privošči. Mama je tako delavna, ubogim rada pomaga, nikdar se ne krega. Odnosi v družini.

Vedno me lepo uči, le da jo jaz bolj malo poslušam in ubogam. Rečem ji, naj ji kar ata pomaga. Mislim si, kaj bi imela jaz od življenja, če bi imela takega moža, kot je moj ata. Jaz bi mu že ušla.«

Prej ali slej so v družini tudi bolni ali od starosti onemogli člani, ki nujno potrebujejo našo pomoč. Mlajši izobraženec je zapisal: »Osebno imam prijetno izkušnjo pri delu s starejšimi, čeprav je velikokrat težko. A je ves trud in napor poplačan z zadovoljstvom in pogledom na nasmešek, ki ga podari človek, ko zanj naredimo kaj lepega in koristnega.

Zato vas vabim, da bi se znali odpirati Božjemu nagovoru in v sebi prisluhniti klicu k starejšim, ki velikokrat nemočni čakajo na naš odziv ter da bi velikodušno molili za bolne in ostarele v naših župnijah. Sam najdem moč in pogum za vse težave v molitvi in v zavedanju, da sem posvečen Jezusovemu in Marijinemu Srcu, katerima izročam svojo ostarelo sosedo, vse starejše in bolne in tudi tiste, še posebej našo mladino, da bi se velikodušno odzvala in v ljubezni do Najsvetejših Src znala in zmogla deliti svoje življenje s tistimi, ki so bili nekoč v naših letih, zdaj pa se počasi pripravljajo na večnost.« Odnosi v družini.

  • Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
  • Brezmadežno Srce Marijino, bodi naše rešenje!

 

 

Če želite biti obveščeni o dejavnostih Odbora za posvetitev JMS, vpišite spodaj svoje kontaktne podatke. Polja, ki so označena z modrim, je potrebno obvezno izpolniti

Ime:
Priimek:
E-pošta:
Tel. št.:
Podjetje ali organizacija:
Naslov (URL) spletne strani:

 

 
 

  Copyright(c) 2006 Sticna.com Vse pravice pridržane
Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, Si - 1295 Ivančna Gorica, Slovenija, EU