Vrtnice
 

Vrtnicam na pot

Pedeseta obletnica okrožnice o Srcu Jezusovem

Koristnost in potrebnost češčenja Srca Jezusovega za naš čas

Bistvo češčenja Srca Jezusovega

Darovi  Jezusovega Srca

Trojni vidik ljubezni Jezusovega Srca

Človek odgovor na Božjo ljubezen

Svetopisemski temelji češčenja Srca Jezusovega

Stara zaveza o češčenju Srca Jezusovega

Nova zaveza o Srcu Jezusovem

 

 

 

Cerkveni očetje o Srcu Jezusovem

Sv. Bonavetura (1221-1274)

Sv. Albert Veliki (1200-1280)

Sv. Gertruda (1256-1302)

Sv. Frančišek Saleški (1567-1622)

Sv. Katarina Sienska (1347-1380)

Bl. Henrik Seuse(Suzo)(1295-1366)

Sv. Peter Kanizij (1521-1597)

Sv. Janez Eudes(Ed) (1601-1680)

Sv. Marjeta Marija Alacoque (Alakok) (1647-1690)

 

 


 Papeži do Pija XII.

Blaženi Janez XXIII. (1958-1963) in
Pavel VI. (1963-1978)

Janez Pavel II. (1920-2005)

Papež Benedikt XVI.

 

 

Češčenje Srca Jezusovega pri Slovencih

Škof Anton Bonavetura Jeglič(1850-1937)

Škof Janez Gnidovec(1873-1939)

Profesor Anton Strle (1915-2003))

Mati Julija Verhaeghe

~ Na vrh strani ~

Tedenske Vrtnice

Posvetitev in izročitev Jezusovem in Marijinem Srcu - Naslovnica

Vrtnice 2006 Vrtnice 2007 Vrtnice 2008 Vrtnice 2009

 

 

 

 

PET PRIDIG ZA 5 PRVIH SOBOT

 

 

 

Nova zaveza o Srcu Jezusovem

Papež Pij XII. v okrožnici o Srcu Jezusovem neposredno ne navaja veliko svetopisemskih mest Nove zaveze. Pokaže zlasti na osnovno smer, s katero je prepletena vsebina Svetega pisma glede češčenja Srca Jezusovega. To je sklenitev Nove zaveze, s katero nas je Kristus odrešil.

  • »Skrivnost božjega odrešenja«, piše Pij XII., »je v prvi vrsti in po svoji naravi skrivnost ljubezni: to je skrivnost pravične Kristusove ljubezni do nebeškega Očeta. Njemu je Kristus z ljubečim in pokornim srcem daroval žrtev na križu in mu s tem dal preobilno in neskončno zadoščenje, potrebno zaradi grehov človeškega rodu« (HA 20). Tu papež govori o pravični božji ljubezni, ki je zadostila za grehe človeštva.

V Kristusovem Srcu se povezujeta ljubezen in pravičnost, ljubezen in zadoščevanje. Čeprav papež Pij XII. v svoji okrožnici ne govori veliko o zadoščevanju, preprosto iz tega razloga, ker je ta vidik češčenja Srca Jezusovega že pred njim razvil papež Pij XI., pa ravno v tistih členih, ki so posvečeni svetopisemskim mestom Nove zaveze, s poudarjanjem pravične božje ljubezni znova potrdi učenje svojega predhodnika in ga tudi izrecno takole navaja:

  • »Ljudje nikakor niso mogli dati zadoščenja za svoje hudobije. Le Kristus je mogel obnoviti in izvršiti tisto prijateljsko zavezo med Bogom in ljudmi, ki je bila prekršena najprej z žalostnim Adamovim padcem v zemeljskem raju, potem pa z brezštevilnimi grehi izvoljenega ljudstva.
  • Kristus je sklenil novo zavezo po neprecenljivem bogastvu zasluženja, ki ga je sam pridobil, ko je prelil svojo predragoceno kri.
  • Božji Odrešenik, ki je naš zakoniti in popolni Srednik, je po svoji najgorečnejši ljubezni do nas popolnoma poravnal božji pravici dolžnosti in dolgove človeškega rodu.
  • S tem je izvršil tisto čudovito spravo med božjo pravičnostjo in božjim usmiljenjem, v čemer obstoji nedoumljiva skrivnost našega odrešenja« (HA 20).
  • Jezus je za nas daroval svoje življenje. To razodeva njegovo ljubezen.
  • Z daritvijo svojega življenja nas je spravil z Bogom.
  • To pa razodeva vidik božje pravičnosti in božjega zadoščevanja.

V celotni okrožnici Pij XII. pogosto navaja apostola Janeza, še večkrat apostola Pavla. Najbolj pomembni mesti glede češčenja Srca Jezusovega sta pri evangelistu Janezu, ki govori o tem, kako bodo iz Odrešenikovega Srca pritekle vode odrešenja ter ob koncu evangelija poročilo o Jezusovi prebodeni strani.

  • Dejansko celotno poročilo o Jezusovem življenju, še posebno pa poročilo o njegovem trpljenju in smrti, govori na nek način o Jezusovi pravični in usmiljeni ljubezni, kar nas spodbuja, da s hvaležnostjo častimo njegovo ljubezni polno Srce.

Pij XII. vedno znova poudarja, da ima češčenje Srca Jezusovega svoje temelje v Svetem pismu, in to tudi prepričljivo pokaže.

  

 

Če želite biti obveščeni o dejavnostih Odbora za posvetitev JMS, vpišite spodaj svoje kontaktne podatke. Polja, ki so označena z modrim, je potrebno obvezno izpolniti

Ime:
Priimek:
E-pošta:
Tel. št.:
Podjetje ali organizacija:
Naslov (URL) spletne strani:

 
 

   Copyright(c) 2006 Sticna.com Vse pravice pridržane
Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, Si - 1295 Ivančna Gorica, Slovenija, EU